Wanneer we de historische bronnen bestuderen, zien we dat hapjes en gerechten op basis van schelpdieren van de Byzantijnen naar de Turkse keuken zijn gekomen. Opnieuw komen we volgens verschillende historische bronnen tegen dat de Armeniërs zeer succesvol waren in het maken van gevulde mosselen. Daarom komt men op sommige plaatsen de naam tegen van Armeens voorgerecht. Midye dolma is een soort aperitiefhapje dat door Turkse vrouwen in het Istanboel van de XIXe eeuw werd erkend en gemaakt. Bovendien mag de bijdrage van de Arameeërs die na de Grieken en Armeniërs uit Mardin en omgeving naar Izmir en Istanboel zijn gemigreerd in de midye ldolma-handel, niet worden vergeten. Het is uit die tijd dat gevulde mosselen in Turkije een straatdelicatesse werden en op schalen te koop werden aangeboden. Tegenwoordig wordt deze smaak geconsumeerd in elegante presentaties in beroemde restaurants. Wij, de Midol-familie, streven ernaar nieuwe wegen in te slaan en gevulde mosselen niet langer als een straatsmaakje te beschouwen, ze in te vriezen en te verpakken en ervoor te zorgen dat ze hun plaats krijgen in tal diverse voedingssectoren.